Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir? - Tetagil
Ball 1 Ball 2 Ball 3 Ball 4 Ball 5 Ball 6 Ball 7 Ball 8 Ball 9 Ball 10 Ball 11 Ball 12 Ball 13 Ball 14 Ball 15 Ball 16 Ball 17

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

02/08/2023

İnsanların gelişimi doğdukları andan itibaren başlayan ve yaş aldıkça devam eden bir süreçtir. Bu süreç içerisinde fizyolojik olarak vücudumuzda birçok şey değişir. Ebeveynler için ise; çocuklarının özellikle kısa zaman içerisinde birçok değişim yaşadıkları bebeklik dönemleri oldukça zorlayıcı olabilir. Bebeklik döneminde yaşanan fizyolojik değişimlerden biri olan diş çıkarma süreci, bebekler için ağrı ve uykusuzlukla dolu geçebilir çünkü diş eti içerisinde gelişimini tamamlayan süt dişleri, diş etini patlatarak ortaya çıkar. Ancak diş çıkarma belirtileri sadece ağrıdan ibaret olmayıp kendini birçok farklı şekilde gösterebilir.

 

Bebeklerde Diş Çıkarma Nedir?

 

Anne karnında belirli bir gelişim sürecini tamamlayan bebekler, doğdukları andan itibaren dünyaya adapte olmaya başlarlar. Bunun içerisine uyku düzeni ve beslenme şekli de dahildir. Anne karnındayken sıvı ile beslenen bebekler, dünyaya geldikten belirli bir süre sonra anne sütü dışında katı gıdalara da geçmeye başlar. Vücudun bu besinleri daha iyi öğütebilmesi adına diş eti içerisinde gelişen süt dişleri, teker teker ya da kimi zaman 2’şer 3’er diş etini patlatarak çıkmaya başlar. “Bebeklerde diş çıkarma nedir?” sorusunu bu gelişim süreci içerisinde açıklayabiliriz. Süt dişlerinin dökülmesinin ardından da kalıcı dişler çıkar.

 

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar

Genel olarak 6. aydan itibaren başlayan diş çıkarma dönemi, bebeklerin sahip olduğu genetik ve çevresel faktörler nedeniyle değişkenlik gösterebilir. Bazı bebeklerin tek seferde bir tane diş çıkardığı gözlemlenirken, kimi bebekte ise tek seferde 2-3 dişin aynı anda çıktığı görülebilir. Dişler, gruplarına göre çıkma zamanında farklılık gösterir. Ön dişler ilk çıkan grup olurken en son ikinci azı dişler çıkar. Bebeklerde diş çıkarma zamanları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir;

  • 6-8. ay arasında ön kesici dişler
  • 9-16. ay arasında yan kesici dişler
  • 13-19. ay arasında birinci azı dişleri
  • 16-23. ay arasında köpek dişleri
  • 23-33. ay arasında ikinci azı dişleri

Bebeklerde Diş Çıkarma

 

Bebeklerin Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

 

Bebeğinizi düzenli olarak kontrole götürdüğünüz pediatristiniz sizi bu dönem için bilgilendirecektir. Her bebekte diş çıkarma dönemi farklı seyredebileceğinden doktorunuzun tavsiyelerine kulak vermek ve kendisine danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamak faydalı olacaktır.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri aşağıdaki şekilde özetlenebilir;

  • Diş çıkarmaya yakın ağızda tükürük salgısı artışı yaşanır. Ağız içerisinde ve çenenin etrafında sürekli ağız suyu, tükürük salgısı görülür.
  • Diş kaşımaya çok ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde motor becerileri de gelişeceğinden ellerine aldıkları eşyaları ağızlarına götürerek diş etlerini kaşımaya çalışırlar.
  • İştahları azalabilir. Diş etlerinde yaşanan rahatsızlık bebeğin daha az süt emmesine, gıda tüketmesine sebep olabilir.
  • Kabızlık veya ishal durumları yaşanabilir. İştahsızlık sebebiyle bebeğin sindirim sistemi de değişikliğe uğrayacaktır bu yüzden ishal, kabızlık görülebilir.
  • Ağlama krizleri ve huzursuzluk da bu dönemde bebeklerde sıklıkla görülen belirtilerdendir. Bu belirtiler aileler için oldukça zorlayıcı olabilir.
  • Uykuya dalmakta zorlanma ve uyku düzensizliği yaşayabilirler. Diş etlerindeki ağrı, kaşıntı onların rahat bir uyku uyumasını engeller. Diş etlerine rahatlatıcı müdahaleler ile uykuya dalmalarına yardımcı olabilirsiniz.
  • Diş etlerinde kızarma veya şişme durumu da görülebilir. Bu durum dişin yakın bir zamanda diş etini patlatıp çıkacağını gösterir.
  • Özellikle kulak bölgesinde hassasiyet olabilir. Elleri ile kulaklarına veya yüzlerine dokunmak isteyebilirler.

Tetagil Diş Granülü ile bebeğinizin diş çıkarma dönemini konforlu geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Haber al...

Yeni içeriklerimizden ilk önce haberdar olmak için mail listemize katılabilirsiniz.

İletişim