Bebeklerde Atak Haftaları
25/07/2023Yaşam boyunca büyüme ve gelişmenin en hızlı yaşandığı dönem hiç kuşkusuz bebeklik dönemidir. Sürekli gelişim, değişim ve büyümenin olduğu bu dönemde tabii ki yaşanılan değişimler sessizce olmamaktadır. Bu değişimlerin etkisi bebekte farklı davranışlarla kendini belli eder. Bebeklerde atak haftaları olarak adlandırılan bu dönemlerde bebekler büyümeye uyum sağlamak için yeni beceriler kazanır.
Büyüme Atakları Nedir?
Bebeklik döneminde; yani 0-2 yaş aralığında bebeklerin yaşadığı zihinsel ve bedensel gelişim süreçleri, büyüme atakları olarak tanımlanır. Olağan yaşamın dışında rutinden çıkarak farklı davranışlar göstermeye başlayan bebeklerde büyüme atakları gözlemlenmektedir. Bu atakları yaşadıkları haftalar ise ‘harika haftalar’ olarak adlandırılabilir. Bu dönemde yeniliğe ve gelişmeye uyum sağlamaya çalışan bebeklerde huzursuzluk başta olmak üzere çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak atakların geçici olduğu ve sonrasında bebekte yeni becerilerin ortaya çıkacağı unutulmamalıdır. Yine bu dönemde ebeveynler sabırlı olmalı, bebeğin ihtiyaçlarına cevap vererek hassas dönemlerine uygun yaklaşımla bebeğe yardımcı olmalıdırlar.
Büyüme Ataklarının Belirtileri Nelerdir?
Sağlıklı ve mutlu bir bebeklik döneminde atak dönemleri son derece hassas ve önemli dönemlerdir. Bebeklerde büyüme atağı sonrası bebeğinizin yeni bir davranışıyla karşılaşma durumunuz muhtemeldir. Bebeğinizin davranışlarındaki farklılıkları anlayabilmek için atak dönemi sonrasında kazandığı yeni becerileri gözlemlemek ve takip etmek faydalı olacaktır. Bebeklerde büyüme atağı süresince karşılaşılan büyüme atağı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Sebepsiz ve aşırı ağlama
- Uyuyamama ya da uykuya geçmede zorluk
- Sık sık uyanma
- İştahsızlık
- Huzursuzluk
- Ebeveynlere olan yoğun düşkünlük
Tavsiye >> Tetagil diş granülü
Bebeklerde Büyüme Atakları Takvimi
Bebeğin yaşadığı değişimleri anlayabilmek için bebeklerde büyüme atakları takvimi incelenebilir. Elbette bireysel farklılıklar söz konusu olsa da bebek atak takvimi ile hangi dönemde olduğunuzu anlayabilir, bebeğinizin davranış nedenlerini çözümleyebilirsiniz. Genellikle 2-6 hafta arası başlayan bu ataklar, 2 yıla yakın sürmekte ve toplamda ortalama 10 defa gerçekleşmektedir. Genel anlamda bebeğin atak haftaları aşağıdaki şekilde ele alınabilir;
5. Hafta Atağı
İlk büyüme atağı olarak ifade edilen 5. hafta atağı ile duyular hassaslaşır. Huzursuzluk hali ve sık ağlamanın yaşandığı yaklaşık bir haftalık süreç sonrası bebek, dışarıdan gelen yeni yüzleri fark eder. Tanıdık yüzlere gülümsemeyi öğrenir. Ayrıca etraftaki sesleri dinlemeye başlayan bebek, etraftaki hareketlere ilgi duymaya da başlar.
7-9. Hafta Atağı
Bebek atak takvimi içerisindeki ikinci atak dönemi olan 7- 9. hafta atağı, ortalama 2 hafta sürer. Yaklaşık 8 haftalık olan bebekler bu dönem ve sonrasında artık kol ve bacaklarını daha bilinçli şekilde hareket ettirmeye başlar. Renkleri ve çizgileri incelemenin yanı sıra elleri ve kolları yardımıyla nesneleri itebilme becerisi kazanır. Ayrıca duydukları ses sonrası sesin geldiği yöne doğru bakma eğilimi gösterir. Ses farklılıklarının da ayırt edildiği bu dönemde bebekler kısa sesler çıkarabilmeye başlar.
11-12. Hafta Atağı
Yaklaşık 1 hafta süren 11 - 12. hafta atağı döneminde sebepsiz ağlamalar yeniden başlayabilir. Miniklerin hareketlenmeye başladığı bu süreçte belirli hareketlere gülme artarken reflekse dayalı hareketlerde azalmalar görülür. Yapılan hareketlerin daha da bilinçli olduğu bu süreçte atak sonrası kendi oyuncağına uzanabilme ve tutma gibi davranışlar yaşanır.
22,5 - 26,5 Hafta Atağı
Yaklaşık 4 aylık olmaya başlayan bebeğin 22.5 26.5 atak haftası döneminde ilişkisel anlamda hassaslaştığı görülür. Annesini sürekli yanında isteme ve ayrıldığında ağlama gibi davranışlar gösterir. Ani duygu değişimlerinin de yaşandığı bu dönemde nesne, insan ve hayvanların farklı kategorilerde yer aldığını kavramaya başlar.
50,5 - 54,5 Hafta Atağı
Hayal gücünün devreye girmeye başladığı bu dönemde bebek, oyunlarda hayal gücünü kullanmaya başlar. Basit komutların anlaşıldığı bu dönemde bir takım temel kurallar konulabilir. Günlük rutinleri keşfetmeye başlayan bebek artık kıyafet seçimlerine dahil olmaya başlayabilir.
70,5 - 76,5 Hafta Atağı
Bebeğin atak haftasını hesaplama sürecinde son atak olan bu dönemde bebekler, kendi değerlerini oluşturmaya başlar. Dürüst olmak ve faydalı olmak gibi kavramların öne çıktığı bu süreçte ‘sen’ ve ‘ben’ ayrımı bariz şekilde ortaya çıkmaya başlar. Olaylara göre farklı tepkiler ortaya koyan bebek, uyumlu ya da huysuz olmayı tercih edebilir.